17 Eylül'e kadar açık olacak olan Van Mutfak Gurme Fuarı, kapılarını açtı.

TAKİP ET

Birinci Van Mutfak Gurme Fuarı, kapılarını açtı. Açılışa, Van Valisi Sn. Dr. Ozan Balcı, İl Emniyet Müdürü Sn. Atanur Aydın, Diyarbakır TSO, Erzurum TB, Yüksekova TSO, Bodrum TO, Söke TB Sivas TB, Erzincan TB, Bingöl TSO Yönetim Kurulu Başkanları, ve Meclis Üyeleri, MÜSİAD Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, İlimizin siyasi parti ve STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, Van TSO Yönetim Kurulu, Meclis, Komite ve Disiplin Kurulu Üyeleri katıldı.

Açılışta konuşan VANTSO Başkanı Necdet Takva, şöyle konuştu: 

 

“Bu yıl 1. si düzenlediğimiz Van Mutfak ve Gurme Fuarı’na çok kıymetli oda ve borsalarımızın, kamu kurumlarımızın, sivil toplum örgütlerinin, Ülkemizin birçok şehrinden katılan firmaların, kentimizdeki tüm dinamiklerin ve tabi ki halkımızın destek ve katılımları bizleri onurlandırmıştır. Bu vesile ile Odamız tarafından düzenlenen Van Mutfak ve Gurme Fuarı’nın kentimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyor, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. 

 

Asırlar boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan kentimiz, tarihsel ve kültürel süreçlerle birlikte sahip olduğu mümbit flora ve faunasıyla gastronomi alanında önemli bir merkez haline gelmiştir. Evliya Çelebi başta olmak üzere birçok gezgin ve seyyah yazıtlarında yöresel ürünlerimizi, yemek kültürümüzü ve doğal zenginliklerimizi kaleme alarak anlatımlarda bulunmuşlardır.

 

1.700 rakımın üstünde yer alan kentimiz yüzyıllardır kahvaltısı ile anılan bir yerleşim alanı olmuştur. Ayrıca sahip olduğu tarım ve hayvancılık potansiyeli ile et ve süt ürünlerinden elde edilen mamuller başta olmak üzere yöresel yemekleriyle ün salmış bir medeniyete sahiptir.  

 

 

 

Tarihçi Richard Hovannisian “Tarihi Kentler Van” kitabında şöyle der Van için; 

 

“Çiftçiler, türlü tahıllar ve lezzetli meyveler kayısı, armut, elma, üzüm, parlak kırmızı nar ve koca cevizler veren toprağı nesiller boyu sürdüler. Çobanlar, vadiler etrafındaki yüksek yaylalarda sürülerini beslediler.” Yine, Urartu Medeniyetinin tarım ve sulama alanında dünya tarihindeki yeri kentimizin bir tarım ve hayvancılık şehri olduğunun göstergesidir.  

Malumlarınız olduğu üzere; şehrimiz, Ülkemizin en fazla küçükbaş hayvan varlığına sahip kentidir. Bu durum Cumhuriyet tarihinden bu yana değişmemiş bir realitedir. Dolayısıyla, et ve süt ürünleri başta olmak üzere özellikle kırmızı etin hemen hemen bölgesel gastronominin oluşmasındaki rolü kentimizi tanıtan önemli başlıklardandır. Burada şuna değinmeden geçmek istemiyorum; Adana Kebabından tutun Şırdana kadar birçok milli lezzetimizin ana ürünü olan kırmızı et üretiminin %60’ının bu şehirden yapıldığının bilinmesini istiyorum. 

 

 

 

Odamız bu durumu; başta 51. 793 kişinin katılımı ile Van Kahvaltısı Rekoru olmak üzere, Dünya Kahvaltı Günü, Coğrafi İşaretli ürünler ile resmi süreçlerini profesyonel bir anlayışla yürütmüştür.  

 

Son olarak, Van Mutfak ve Gurme Fuarı ile bu hususta ısrarcı olduğumuz ve yöresel ürünlerimizin tanıtımı için bu çalışmalar devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz. Ayrıca Van Tarıma Dayalı Organize Besi OSB ile et üretimi konusunda Ülkemize hizmet etmek ve artı değer yaratarak yeni ürünler geliştirmeyi hedeflediğimizi de belirtmek isterim. 

 

 

 

Coğrafi İşaret Tescili Alan Ürünlerimiz: 

 

Sengeser, Ayran Aşı, Tandırda Van Balığı, Kavut, Murtuğa, Kürt Köftesi, Keledoş, Otlu Peynir, Van Pastası, Savatlı Gümüş İşlemeciliği.

 

 

 

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, KOSGEB Müdürlüğü- Bilal Emre Yörük 

 

İŞGEM Müdürlüğü – Mahmut Gedik, İl AFAD Müdürlüğü – Mehmet Ulutaş 

 

STK Temsilcilerimiz ve Başkanlarımıza, iştirakçi kurumlarımız olan MÜSİAD Genel Merkezi, TÜMSİAD, ASRİAD, ASKON, HAKSİAD ve VİŞAD’a teşekkür ediyoruz. Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Hakan Oral Erzurum Ticaret Borsası Meclis Başkanı Yavuz Güney’e, Erzincan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Akar, Sivas Ticaret Borsası Başkan Vekili Mikail Kurt, Sivas Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Bahadır Ekrem, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nejat Sağel, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatmanur Tuncer, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ceylan Satı, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kaya, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri, Genel Sekreter ve Personelleri, Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Çintay ve heyetine, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Özdemir’e teşekkür ediyoruz.”