Altındağ ve Uzunay: 'Belediyenin Kapılarını Halka Açacağız'

TAKİP ET

DEM Parti İpekyolu eş başkan adayları Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ: 'Bizim olanı almaya gidiyoruz, farkı açarak kazanacağız'

 

İpekyolu, 350 bin nüfusuyla Van’ın en büyük ilçesi. Van'ın 2012'de yılında büyükşehir statüsü kazanması ile kent merkezinin bağlandığı ilçenin gün içindeki nüfusu 600 bini aşıyor. Bu durum ulaşım ve otopark gibi sorunları da beraberinde getiriyor. Deprem geçiren ilçedeki yapı stoğunun eski olması, çarpık kentleşme ve kaldırım işgalleri de ilçenin kangren halini alan diğer sorunları.

 

KENTİN KALBİ KONUMUNDA

 

Erek Dağı’nın eteklerinden Van Gölü sahiline doğru uzanan ilçe, kentin 'kalbi'. Ancak mahalleleri arasında derin bir uçurum var. Bostaniçi, Hacıbekir ve Karşıyaka gibi 1990’lı yıllarda köy boşaltmaları sonucu oluşan göçle kurulan mahalleler ile kent merkezinin konumlandığı Alipaşa ve Şerefiye gibi mahalleler hizmet ve gelişmişlik açısından oldukça farklı. İlçenin çeperindeki mahallelerin yol, su, imar gibi temel sorunları devam ediyor

 

TURİZMİN VE TİCARETİN MERKEZİ

 

İlçede ekolojik tahribatlar da yaşanıyor. Toprak damlı, bahçeli geleneksel Van Evleri’nin olduğu alanlar, hızla betonlaşarak gri bir hal alıyor. Kente gelen İranlı turistler, ticaret merkezlerinin yoğunlaştığı ilçede konaklıyor. Ancak sektördeki sorunlar turizmden yeterli gelirin elde edilmemesine neden oluyor. Bu da ilçenin ekonomisini olumsuz etkiliyor. Kentin çeper mahalleleri ile kırsal kesimlerindeki gençlerin büyük çoğunluğu inşaat veya günü birlik işlerde çalışıyor. İlçede önemli sayıda göçmen nüfus da bulunuyor.

 

 

 

KÜRT SİYASETİNİN KALESİ

 

Son yıllardaki genel seçimler, Kürt siyasi partilerinin üstünlüğü ile sonuçlanıyor. Yerel seçimlerde benzer bir tablo var. Belediye olarak 2014 yılında girilen ilk seçimi Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) adayları Aygül Bidav ve Veysel Keser oyların yüzde 48’ini alarak kazandı. 2019 yerel seçimlerinde ise Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) adayları Azim Yacan ve Şehzade Kurt, oy oranını yüzde 54’e çıkararak galip geldi. Her iki dönemde de belediyelere kayyım atandı. Kayyım yönetimlerinin kadın, gençlik ve kültür merkezlerini kapatması, taşınmazların satışı ve bıraktıkları borçlar tartışma yarattı.

 

DEM PARTİ ADAYLARINI ÖN SEÇİMLE BELİRLEDİ

 

Van Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanı İsa Berge’yi aday gösteren AKP, ilçedeki seçim çalışmalarına aylar öncesinden başladı. Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin ortak adayı Yılmaz Kılıç, CHP’li Ömer Doğan ve bağımsız aday Muammer Takış ilçede yarışacak diğer isimler.

 

DEM Parti’nin adayları ise Canan Uzunay ve Cevdet Altındağ ise ön seçimle belirlendi. Daha önce HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanlığı yapan Uzunay, kadın çalışmalarında yer aldı. Kentin tanınan isimlerden Altındağ da uzun bir siyasal ve sendikal geçmişe sahip. Uzunay ve Altındağ, çözüm önerilerini Artı Gerçek’e anlattı.

 

'YOĞUNLUĞU AŞMAK İÇİN İLÇEYİ YAYACAĞIZ'

 

İpekyolu'ndaki yoğunluğa dikkat çeken Cevdet Altındağ, “İpekyolu, kentin tek ticaret merkezi. Bundan kaynaklı bir tıkanma sorunu var. Bunu aşmak için kenti yaymak ve ticaret merkezi rolünü diğer iki ilçe (Edremit ve Tuşba) ile paylaşmak lazım. Kentin bir tarafında göl, diğer tarafından Erek Dağı var. Bir sıkışmışlık hali bu. Klasik belediyecilik anlayışı ile hareket etmiyoruz. Kent insanını katarak uygulamaya geçeceğiz" dedi.

 

'HASARLI AMA YIKILMAMIŞ ÇOK SAYIDA BİNA VAR'

 

Deprem riskine dikkat çeken Altındağ, “Hasar raporu verilmiş ama yıkılmamış çok sayıda bina var. TMMOB gibi kurumlarla bir araya gelerek buna dönük çalışma yapacağız. Binaları, insanların yaşamını tehdit edecek konumdan çıkarmaya çalışacağız" diye konuştu. Canan Uzunay ise afet toplanma alanlarının yetersiz olduğunu dile getirdi.

 

'MAHALLELER ARASINDAKİ HİZMET EŞİTSİZLİĞİNİ ÇÖZECEĞİZ'

 

Mahalleler arasındaki hizmet eşitsizliğine vurgu yapan Uzunay, "Kent daralmış ve nefes alamıyor. Mahalleleri arasında hizmet eşitsizliği var. Birçok mahalleye hizmet verilmemiş. Neden hizmet olmadığını biliyoruz. Yurtsever mahalleleri hizmete layık görememe durumu var. Mahallelerimizi eşit duruma getirmek istiyoruz. Bu yüzden hizmet görmeyen yerlerden başlayacağız. Bunu halkla beraber yapacağız. İhtiyaçları neyse, ne istiyorsa oradan başlayacağız. Bazı mahallerde taziye evi bile yok" dedi.

 

 

 

'KADININ RENGİNİ, DİLİNİ MAHALLERE YANSITACAĞIZ'

 

Kayyımların kadınlar için açılan kurum ve merkezlerini kapattığını hatırlatan Uzunay, "Kadınların nefes alabilecekleri, çalışabilecekleri alanlar yok. Bizden önceki eşbaşkanlarımızın ciddi emekleri vardı. Kadın yaşam merkezleri, kültür merkezleri, kooperatifler, semt pazarları kuruldu. Ama kayyımla beraber bunlar durduruldu. Kadın rengini, kadın dilini bütün mahallelerimize yansıtacağız. İlçede yozlaştırma politikası yürütülüyor. Gençlerin ve kadınların ilgi alanlarına göre çalışmalarımız olacak. Spor merkezleri, kültür merkezleri kurarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz" diye konuştu.

 

'TURİZMDE ÖN AÇICI OLACAĞIZ'

 

İlçenin ekonomik durumuna dikkat çeken Altındağ, turizme ağırlık vereceklerini söyledi. Altındağ, "İran sınır kapısı Van için oldukça önemli ancak zaman zaman ülkelerin politikaları bunu engelleyebiliyor. Hizmet kalitesi veya sektörün beklentileri karşılamaması da etkili olabiliyor. Biz belediye olarak bu anlamda ön açıcı olacağız. Bu pahalılık döneminde Van için bir nefes borusu. Sektörle beraber katılımcı bir tarzla konu hakkında çalışacağız. Ulaşımı da rahatlatarak kent merkezindeki yığılmayı yaymamız lazım" dedi.

 

'YEŞİL ALANLAR YAPILAŞMAYA AÇILDI'

 

İpekyolu'ndaki ekolojik tahribat da eşbaşkan adayların gündemindeydi. Uzunay, "Hatuniye, Halilağa gibi mahallelerimizdeki yeşil alanlar yapılaşmaya açıldı. Yönetime geldiğimizde STK’larla beraber yeşil alanlar ve park alanları inşa edeceğiz. Mahallelerde bu sorun var. Kadınların, çocukların dışarı çıkacak, nefes alacak bir alan yok" diye konuştu.

 

'KENTE EKOLOJİK SINIR GETİRECEĞİZ'

 

Daha önce belediye meclis üyeliği yapan Altındağ ise "Önceki yıllarda Sıhke Gölü’nde hem yeşil alan hem de piknik alanları oluşturduk. Şu an hiçbiri yok. Yine Erek Dağı’nın arkasına bir metrelik, bir buçuk metrelik fidan diktik. Belli bir boya geldi. Kayyımın gelmesinden sonra bir tanesi kalmamış. Kentte ekolojik bir sınır da getireceğiz. İnsanların enfes alabileceği alanlar yaratmak da en önemli işlerimizden olacak" dedi.

 

'KURUMLAR KAPATILDI, GENÇLERİN ÖNÜ KESİLDİ'

 

Madde bağımlılığı sorununa değinen Canan Uzunay, bunun kayyım politikalarından bağımsız olmadığını söyledi. Uzunay, şunları söyledi:

 

 

 

"Uyuşturucu yaşının 8-9'a kadar indiği belirtiliyor. Okulların önüne kadar gelmiş durumda. Gençlerin önü kesildi, kurumlar kapatıldı. Gençler dilinden, kültüründen uzaklaştırılıyor. Kayyımla beraber darbe yiyen ilk yer kadın ve gençlerin gittiği merkezler oldu. Nuda veya Berivan Kültür Merkezlerini kabul etmeme durumu var. Çünkü oradaki kadın ismine tahammül edememe durumu var. Kadınlar şiddetle karşı karşıya kalıyor. Bu ekonomik sorunla bağlantılı. Ekonomide yer alamıyor kadın. Gençlerin kendi özüne dönme konusunda çalışmalarımız olacak."

 

'BELEDİYENİN KAPILARINI HALKA AÇACAĞIZ'

 

Belediyedeki borçlanmaya ve işçi alımlarına dikkat çeken Uzunay, halkla ortaklaşarak sorunların üstesinden geleceklerini kaydetti. Uzunay, "Ciddi bir borçlanma var. Büyük iş alımları var. Geçlerin kentte iş bulamadığı için inşaatlara giderek hayatını kaybettiğini gördük. İşçi alınacaksa ihtiyacı olan bu ailelerden yapılmalı. Aldıkları personeller iş beğenmiyor, hepsinin altında da özel araçlar var. Halk sekiz yıldır belediyenin kapısını açmamışsa kayyımı yok saydığındadır. Biz belediyenin kapılarını halka açacağız. Halkın talepleri doğrultusunda kenti yöneteceğiz. Evet borçla, sorunla yüzsüze kalacağız ancak halka inanıyoruz, halkla ortaklaşarak çözeceğiz" diye konuştu.

 

'KAYYIM POLİTİKALARI HALKI BELEDİYEDEN KOPARDI'

 

Halkın belediyeden koparıldığını söyleyen Altındağ ise şöyle devam etti.

 

"Çıkın sokağa sorun, '8 yıldır ben belediyeye girmedim' diyen binlerce insan var. Kendisine ait gömüyor çünkü. Halkı belediyeden kopardı bu politika. Belediyeler ekonomik olarak çökertildi. En önemlisi de bize, Van’a ait olmayan bir kültür dayatıldı. Mehter takımının Van’la ilgisi nedir? Varsın anlatsınlar. Üç beş sokağa direkt dikerek, lamba takarak belediyecilik yapılmaz. Onun yaşamına dokunursanız, kültürünü yaşatırsanız, kararı beraber alırsanız belediyecilik yaparsınız. Bunlar yok edildi. Ha Tarım İl Müdürlüğü ha belediye. Şu an bu duruma gelmiş."

 

'FARKI AÇARAK KAZANACAĞIZ'

 

31 Mart’ta farkı açarak seçimi kazanacaklarını söyleyen Altındağ, "Son seçimde 45 bin oy farkı var. Halk belli sebeplerle birine oy vermiyor. Adaylardan bağımsız partimizin tarihsel geçmişi ve toplumsal dayanağı var. Büyük bir çoğunlukla kazanacağız. Farkı daha da açarak kazanmayı hedefliyoruz. Sonuç bizim açımızdan nettir" diye konuştu.

 

'BİZİM OLANI ALMAYA GİDİYORUZ'

 

Halkın her şeyi gördüğünü dile getiren Uzunay ise "Bizim olanı almaya gidiyoruz. Kentin neden bu hale geldiğini, kimin tarafından getirildiğini biliyor. Halkımızdan güç alıyoruz. Kenti beraber yöneteceğiz, kadın rengi ve kadın elinin değdiği bir anlayış yansıtacağız. Büyük kazanacağız, büyük başaracağız. Kadının elinin değdiği bir belediyecilik hizmeti sağlayacağız" dedi.

 

GÖNÜL UZUNAY KİMDİR

 

Van'ın Çatak ilçesinde doğan Gönül Uzunay, ilk, orta ve lise eğitimini Van’da tamamladı. Erken yaşlarda siyasete atılan Uzunay uzun yıllar gençlik ve kadın çalışmalarında yer aldı. Uzunay, 2019 -2023 yılları arasında HDP İpekyolu ilçe Eşbaşkanlığı yaptı.

 

CEVDET ALTINDAĞ KİMDİR?

 

Van’ın Gevaş ilçesinde doğan Altındağ, Muğla İşletmecilik ve YVÜ Ziraat Fakültesi mezunu. KESK'e Baglı Tarım Orkam Sen Van Şubesinin kurucu üyelerinden olan Altındağ, üç dönem Ziraat Mühendisleri Odası Van Şube Başkanlığı yaptı. 2004- 2009 yılları arasında Van Belediyesi Meclis üyeliği yapan Altındağ, 2009 yılında Gevaş Belediye Başkan adayı oldu ancak kazanamadı. 2014- 2016 yılları arasında İpekyolu ilçesi ile Van Büyükşehir Belediyesinde meclis üyeliği yapan Altındağ, 2022-2023 yılları arasında ise HDP İpekyolu İlçe Eşbaşkanlığı yaptı.

Canan Uzunay Cevdet Dem İpekyolu