Çalışan annelere 325 euro-12 bin TL! Şartlar neler?
Çalışan anneye destek ödemesinin detayları belli oluyor. Daha önce 2019-2022 yılları arasında uygulanan ve 24 milyon euro ödenen proje tekrar edilecek. Projeden 3.500 anne ve 3.500 bakıcı yararlanacak. Annelerin 3 yaşına kadar çocukları olması ve SSK'lı çalışması yetecek. İşte aylık 325 euro (yaklaşık 12 bin TL) destekten faydalanmanın şartları…
Çocuğu olan çalışan annelere ve bakıcılara büyük destek geliyor. SGK’nın açıkladığı Avrupa Birliği destekli proje ile birlikte İzmir, Ankara, İstanbul’da 3500 sigortalı anneye ve bakıcıya 12 ay boyunca 325 avro destek ödemesi yapılacak. Peki ödemeden yararlanma şartları neler? Başvurular nereden nasıl yapılır?
Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen çalışan anneye bakıcı desteği projesinde ikinci aşama yakında başlayacak. Daha önce 2019-2022 yılları arasında uygulanan ve binlerce anne ve bakıcının yararlandığı proje ile annelere 24 milyon euro destek sağlanmıştı. Yeni projeyle de 3.500 anne ve 3.500 bakıcı olmak üzere 7 bin kadına destek sağlanmış olacak. Sağlanacak destek 15 milyon euroyu bulacak.
Proje ile çalışma hayatından çocuğuna bakmak için çekilme riski olan anneler iş hayatına dönmüş olacak. Ayrıca 3.500 eğitimli bakıcı da istihdam edilmiş olacak. Önümüzdeki günlerde başvuru için internet sitesi oluşturulacak ve başvurular bu site üzerinden başlayacak. Ön başvurusu onaylanan annelere ödemeler yapılacak. Daha öncede uygulanan desteğin şartlarıyla ilgili soruların cevapları şöyle:
*ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİ NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Çalışma Bakanlığı önümüzdeki günlerde ön kayıt için açılacak internet sitesini duyuracak. Anneler bu site üzerinden e-devlet şifreleriyle başvuru yapabilecek.
*ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANABİLİR?
Tam zamanlı olarak ve hizmet akdiyle bir işverenin yanında çalışan (4/a sigortalısı) ve 0-36 ay (3 yaşa kadar) arası çocuğu olan sigortalı anne, bir eğitimli çocuk bakıcısını sigortalı olarak çalıştırıp bu bakıcıya çocuğunu baktırmaya başladığında mali destekten yararlanabilir.
*PROJEDEN YARARLANMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKİYOR?
– Başvuru tarihi itibarıyla (ön kayıt anında) 0-36 ay aralığında (36’ncı ay dahil) çocuğunuzun olması,
– Ankara, İstanbul ve İzmir illerinden birinde ikamet etmeniz,
– Çocuğunuzla aynı evde ikamet etmeniz (Çocukla annenin ikametgahı aynı olmalıdır),
– Bekar anneyseniz çocuğunuzun velayetine sahip olmanız ve çocuk ile aynı adreste yaşamanız,
– En geç kesin kayıt tarihi itibariyle bir işverenin yanında hizmet akdiyle ve sigortalı olarak (4/a sigortalılar) tam zamanlı çalışıyor olmanız (SGK’ya her ay 30 gün prim bildirimi yapılması gerekmektedir.),
– Bir eğitimli kan bağınız olmayan çocuk bakıcısını tam zamanlı sigortalı olarak çalıştırıp çocuğunuzu bu bakıcıya baktırmanız,
– SGK kayıtlarına göre proje döneminde analık izninde olmamanız,
– Bakıcınızın ücretini en az ev hizmetlerinde çalışanların asgari ücret düzeyinden ödemeniz gerekmektedir.
*ÖN BAŞVURU NASIL YAPILACAK?
Ön Kayıt işlemleri sadece internet üzerinden yapılmaktadır. Projeye başvurabilmeniz için öncelikle e-devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Sistem, başvuru numarasını başvuru sırasına göre otomatik olarak vermektedir. Kesin Kayıt ise illerdeki proje ofislerinde yapılmaktadır.
İnternet üzerinden Ön Kayıt yapan ve Kesin Kayıt yaptırmak için yedekte bekleyen kişiler, kendilerine kayıt sırası geldiğinde SMS ile bildirim yapılarak kayda davet edilmektedir. Bu nedenle yedekte bekleyenlerin proje sisteminde kayıtlı telefon numarasının güncel olduğundan emin olması ve SMS’lerini takip etmesi gerekmektedir. Kayda zamanında gelmeyen kişilerin kayıt hakkı sonlandırılmaktadır.
KESİN KAYIT ÖNCESİ NELER YAPILACAK?
Ön kayıt sonrasında kesin kayıt için randevu aldıysanız;
– Belirlenecek kamu bankasından biri TL ve diğeri euro olmak üzere 2 hesap açtırmanız,
– Çocuk bakıcısının maaşını yatırabilmeniz için belirlenecek kamu bankasında çocuk bakıcısı adına TL hesabı açtırılması,
– Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi (EDU-CARE) için olduğunu gişedeki görevliye bildiriniz.),
– Bekar annelerin ve özel gereksinimli çocuğu olan annelerin durumlarını ispatlayıcı belgeleri tedarik etmeleri (velayet, özel gereksinim vb.) gerekmektedir.
*KESİN KAYITTA İSTENEN BELGELER NELERDİR?
– İmzalı Ön Kayıt Başvuru Formunuz (Ön kayıt işlemini tamamladığınızda oluşacak formun çıktısını alıp sizin ve bakıcınızın imzalaması gerekmektedir.),
– Banka hesap belgeleri
– Taahhütname,
– Siz ve çocuk bakıcınız tarafından doldurulmuş ve imzalanmış Ek-9 Kayıt Formu (Bakıcınızı sigortalı çalıştırmaya başlayabilmeniz ve SGK’ya kaydını yaptırmanız için gerekli form),
– Bakıcının 0-36 aylık çocuk bakımını kapsayan diploması veya MEB, İŞKUR, MYK ya da üniversitelerden onaylı sertifikası,
– Varsa çocuğunuzun özel gereksinim raporu,
– Boşanmış anneler için çocuğun velayet belgesi, talep edilecektir.
– Ek-9 sigortası kapsamında işveren anne olmalıdır. Babanın işveren olması halinde projeden faydalanılamaz.
*ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİ MİKTARI NE KADARDIR?
Destek miktarı aylık 325 avrodur. Özel gereksinimli çocuğu olan ve bekar annelere fazladan 50 avro ödenmektedir.
*BAKICINIZIN TAŞIMASI GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?
– 5510 sayılı Kanunun Ek 9’uncu maddesi kapsamında tam zamanlı olarak çalışan kadın olması,
– 18 yaşını doldurmuş olması,
– Anne ve çocukla aynı ilde yaşıyor olması,
– Anne ya da babayla birinci dereceden akrabalık bağı olmaması (Örneğin çocuğun anneanne ve babaannesi proje kapsamı dışındadır. Çocukla aynı evde yaşamayan teyzesi ve halası proje kapsamına dahildir.),
– Bu proje kapsamında aynı zamanda anne olarak faydalanıcı olmaması,
-“0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerden onaylı sertifikayla belgelendirmesi ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümünden diplomayla belgelendirmesi gerekmektedir.
– Bakıcı, çocuğa kendi evinde de bakabilir.
*ÇALIŞAN ANNE DESTEĞİNDEN KAÇ KİŞİ YARARLANACAK?
Proje kapsamında ilk önce ön kayıt yaptıran ve koşulları sağlayan aylık ortalama 3.500 anneye mali destek sağlanacaktır. İlk başvuru sırasına göre kesin listeler ve yedek listeler oluşturulacaktır. Kesin listelerde yer açılması durumunda yedek listelerden aktarım yapılacaktır.
*FAYDALANICI ANNELERİN AYLIK YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELERDİR?
– Öncelikle bakıcı sizin evinizde veya kendi evinde (Çocuğunuz ya sizin evinizde ya da bakıcının evinde bakılmalıdır.) çocuğa bakmaya başlamalıdır. Dönem dönem habersiz denetim için çocuğun bakıldığı eve ziyaretler gerçekleştirilecektir.
– Takvim ayları itibarıyla aylık 30 gün bir işverenin yanında çalışmanız bulunmalıdır (Rapor durumları hariç işvereniniz sizin adınıza SGK’ya 30 gün çalıştığınızı bildirmelidir.).
– 30 gün ve üzeri raporlu olmanız durumunda lütfen durumu hemen yerel ofise bildiriniz! Bildirim süresi rapor tarihinden itibaren en geç 7 gündür.-
– Yanınızda çalıştırdığınız çocuk bakıcısının ücretini, kesin kayda gelmeden önce kendi adınıza açtırdığınız TL hesabından bakıcı adına açtırdığınız hesab bakıcıyı çalıştırdığınız ayı takip eden ayda, banka havalesi yoluyla ödemelisiniz.
– Kayıtlı bir bakıcı çalıştırdığınız için takvim ayı itibariyle bakıcı adına 30 günlük sosyal güvenlik primini düzenli olarak ödemelisiniz.
*5510 sayılı Kanuna göre 4/c’li (devlet memuru) veya 4/b’li (Bağ-Kur’lu) Anneler Çalışan Anne Desteğinden Faydalanabilirler mi?
Hayır, faydalanamazlar. Çalışan anne desteğinden sadece 5510 sayılı Kanuna göre 4/a’lı (SSK’lı) olan anneler faydalanabilmektedirler.
*Kısmi Süreli (Part-Time) Çalışan Anneler Çalışan Anne Desteğinden Faydalanabilirler mi?
Hayır, faydalanamazlar. Çalışan anne desteğinden sadece tam zamanlı çalışan anneler faydalanabilmektedirler.
*Şu anda İşsizim, Ön Kayıt Yapabilir miyim?
Ön kayıt tarihinde çalışmayan annelerin ön kayıt yapmasında bir sakınca bulunmamakla birlikte, projeden faydalanabilmeleri için en geç kesin kayıt tarihinde işe başlamış olmaları gerekmektedir.
*Çocuk Bakıcım Var Ancak Eğitimli Değil, Ön Kayıt Yapabilir miyim?
Çalışan Anne Desteğinden faydalanabilmeniz için bakıcınızın “0-36 aylık çocuk bakımı”nı kapsayan bir eğitim aldığını MEB, İŞKUR, MYK veya üniversitelerden onaylı sertifikayla ya da lise veya üniversitelerin ilgili bölümlerinin diplomasıyla belgelendirmesi gerekmektedir. (Bu şartları taşımak koşuluyla uzaktan eğitimler de geçerlidir.) Bakıcınızın eğitim belgesini Kesin Kayıt için geldiğinizde sunmanız gerekmektedir. Bu nedenle, Ön Kayıt yapabilirsiniz ancak Kesin Kayıt tarihinde bu belge sunulmadan Kesin Kayıt yapılmamaktadır.
*İş ve Çocuk Bakıcısı Bulmak İçin Nereye Başvurabilirim?
Projeden yararlanmak isteyen ve iş arayan anneler, kendi niteliklerine uygun bir iş bulmak ve aynı zamanda tam zamanlı çocuk bakıcısı olarak çalışmak isteyen kişilere ulaşabilmek için ikamet ettikleri illerdeki Türkiye İş Kurumu Müdürlüklerine başvurabilirler.
*Annenin/Çocuk Bakıcısının Çalışma Durumunun Sona Ermesi Halinde Ne Olur?
Anne işten çıkarsa/çıkarılırsa iki aylık süre tanınır. Bu süre içerisinde, İŞKUR üzerinden iş araması ve bu durumu ilgili Proje Destek Ekibine bildirmesi kaydıyla asil listede kalmaya devam eder. İki aylık süre sonunda anne iş bulamazsa asil listeden çıkarılır. Bakıcının çalışma durumunun sonra ermesi halinde ise, anneye çocuk bakıcısı bulması için bir aylık süre tanınır. Bu süre içerisinde, çocuk bakıcısı araması ve bu durumu ilgili Proje Destek Ekibine bildirmesi kaydıyla asil listede kalmaya devam eder. Bir aylık sürenin sonunda annenin çocuk bakıcısı bulamaması durumunda anne asil listeden çıkarılır.
*Bakıcı, Adres, İş Değişikliği Gibi Durumlar Ne Zaman ve Nereye Bildirilmeli?
Bakıcının, çocuğun ya da kendinizin durumlarınızda meydana gelecek, projeyi etkileyecek değişiklikleri (evlenme, boşanma, işten çıkma, vefat vb.) ilgili İl Müdürlüğündeki proje yerel ofisine 7 gün içerisinde bildirmeniz gerekmektedir. Çocuk bakıcısının iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması halinde Kanunda belirtilen süresi içerisinde SGK’ya bildiriminin yapılması gerekmektedir.
sabah