Eğitimci yazar Kübra Apak yazdı; AİLEDE SAĞLIKLI SINIR VE KURAL KOYMA*
Gazetemizin yazarı sevgili eğitimci yazar Kübra Apak bu haftaki yazısı çok önem arz etmektedir, okumadan geçmeyiniz...
Sayın yazarımız Kübra Apak 'ın yazısı şöyle...
AİLEDE SAĞLIKLI SINIR VE KURAL KOYMA*
*Çocuklarınıza sınır ve kural koyamıyor musunuz?*
AİLEDE SAĞLIKLI SINIR VE KURAL KOYMA*
Kıymetli Van Taraf Gazetesi okurları, güzel bir haftadan hepinize merhabalar.. Bugün sizlerle hemen hemen her hafta yazdığımız dipnot geçtiğimiz kural ve sınır koymaktan bahsedeceğiz. Kurallar bırakın , sınır koyun diyoruz ama bu sınır ve kuralları nasıl bırakacağız? Gelin birlikte neler yapabileceğimiz konusunda bilgi sahibi olalım.
Çocuklar yaşları gereği ve bir yetişkin gibi düşünemedikleri için inatçı , benmerkezci olabiliyorlar. Bazı aileler kriz yönetimini yapamayıp çocuğa yenik düşerken, bazı ailelerde ise daha sakin ve tutarlı bir süreç devamında geliyor. Tutarlı ve süreğen bir disiplin anlayışı içerisinde büyüyen bireyler, tutarsız ve sınır koymayan ya da çok kural bırakılarak büyüyen çocuklara göre daha uyumlu , yaratıcı,sakin ve daha anlayışlı bireyler oluyorlar. Bu nedenle ne çok kuralcı ne de kuralsız olacaksınız.
*Çocuklara Sınırları ve Kuralları Nasıl Öğretebiliriz?*
~ Kuralların neden var olduğunu mutlaka açıklayın. Bu açıklamanız basit bir dille olsun.
~ Sınırlar ve kurallar, açık ve net olmalıdır.
~ Çocuğunuzla yapıp yapmaması konusunda inatlaşırsanız , çocuğunuz dinlememekle birlikte öfke ve ağlama krizlerini beraberinde getirebilir.
~ Bu nedenle pozitif iletişim kurun.
~ Böyle durumlarda dikkatini farklı bir yöne çekebilirsiniz. Örneğin “Bulaşıkları yerine bırakmam da bana yardımcı olabilir misin?”
~ Hava soğuksa tişört giymek istiyorsa , soğuk havalarda tişörtün giyilmemesi gerektiğini söylemenize rağmen diretiyorsa seçenek sunabilirsiniz. Sevdiği kazakları göstererek “bugün beyaz kazağını mı giymek istersin , mavi kazağını mı giymek istersin?
~ Bağırarak tersleyerek iletişim kuramazsınız ki bu bir iletişim yöntemi değil doğacak krizlerin temelidir.
~ Kısa açıklamalar yapın, daha işlevsel ve anlaşılırdır.
~ Açıklama yeterli gelmiyorsa, böyle durumlarda tutarlı olmanız çok önemli. Ağlıyor diye kararınızdan, kuralınızdan vazgeçmeyin. Bırakın ağlasın “ ağlamanın bitmesini bekliyorum , ağlayabilirsin.” Diyip yanında bekleyin.
~ Ağladı diye evet derseniz , yeteri kadar ağladığında sizi kandırıcağını düşünüp , kurallarınızın değişeceğini anlar ve tekrar ederek devam eder.
~ Kararınızın değişmediğini görünce davranışından vazgeçecektir.
~ Davranışlarımız sözlerimizden daha etkilidir. Çocuğunuzun yapmasını istemediğiniz birşeyi sizde yapmamalısınız ki , çocuğunuz sizi model alsın.
~ Ebeveynlerden biri “hayır” diğeri “evet” derse çocuk karmaşa yaşar. Cazip gelen durumu seçer ve tutarsızlık yaşanır.
~ Geniş aile bireylerinin bıraktığımız kuralları çiğnememesi için, önceden önlemlerinizi almalısınız.
~ Örneğin “sana bir daha oyuncak yok” diyerek aşırı kural getirirseniz bu kural değil çocuk için ceza olur. Sınırı ne için aldığını ve neden mahrum kaldığını bilmesi çok önemlidir. Bunu bilmezse anlayamaz ve tekrar eder.
~ Önceden kuralları hatırlatın. Örneğin “uyku saatimize 15 dakika kaldı” gibi hatırlatmalar yapabilirsiniz.
~ Kuralların unutulmaması için anne baba , çocuk ile birlikte resimli afiş hazırlarsanız hem sizin hem de çocuğunuz için daha çabuk adapte olması ve yeri geldiğinde çocuğunuzun kuralları sizlere hatırlattığına ve bugün bu kuralları uyguladık diye tekrar ettiğini gözle göreceksiniz.
Her zaman söylediğim gibi , çocuk yetiştirmek sabır işidir. Çiçeğinizin sağlıklı ve kusursuz büyümesini istiyorsanız sabırlı olmanız gerekiyor..:)