Eğitimci Yazar Kübra Apak yazdı; BEBEKLERDE BİZİ DUYAR!
Gazetemizin önemli yazarı sevgili Küba Apak yazdı... Bebeklerde Bizi Duyar Adlı yazısı yayında.
Yazar Kübra Apak'ın yazısı şöyle
BEBEKLERDE BİZİ DUYAR!
Bir bebek dünyaya sıfırdan başlar. Ve sanıldığı gibi pasif değildir. Yeni doğan bebekler duyar, görür, tad alır, koklar ve dokunmayı hisseder. Yeni doğan bebekler dünya hakkında bilgi sahibi olmasa bile , herşeyi bilme potansiyeline sahiptirler. Bu nedenle bebekleriniz yanında oluşturduğunuz konuşma tarzlarınıza ve davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. İhtiyaçlarını bu dönem ağlayarak belirtir. Bildiğimiz gibi yetişkinin yardımı olmadan yaşamlarını sürdürememektedirler. Bu sebeple bilişsel veya sosyal-duygusal hiçbir beceriye sahip değildir. Tüm fizyolojik bakımından ebeveynler sorumlu olduğu gibi , ruhsal yapısını oluşturmaktanda ebeveynler sorumludur. Anne baba çocuk ağladığı andan itibaren ihtiyacını karşılamalı ki çocuk 'Benim ihtiyaçlarımı karşılayan birileri var,güvendeyim.' hissini alabilsin.Temel güven duygusunu kazanabilmesi için her türlü ihtiyacı zamanında ve yeterince karşılanmalıdır.
0—36 ayda, ailenin önemi çok büyüktür. Çocuk ihtiyaçlarının tamamını aile içinde giderir. Bebeğin gereksinimleri arasında fiziksel ihtiyaçları (beslenme, uyku, bakımı), sevgi ve ilgi gereksinimleri vardır. Bu ihtiyaçlar, zamanında ve yeterli miktarlarda karşılanmalıdır. Yaşamın ilk yılları, çocuğun kişiliğinin oluşmasında önemlidir. Bebeğinizle sık sık göz teması kurup bol bol konuşun. Oynadığımız 'cee ee' oyunu (ellerle yüzün kapatılıp birden açılması) çocuğun zekasını geliştirir. 6.aya kadar nesne devamlılığı olmaz, 6. aydan itibaren oluşmaya başlar, 18-24.aylarda gelişir. Anne bir topu sakladığı zaman bebek elini uzatır fakat aramaz çünkü topun yok olduğunu düşünür, topu cee ee diyerek çıkardığı zaman ise ilk kez görmüş gibi sevinir çünkü 6.aya kadar nesne devamlılığı genellikle oluşmaz.
Çocuğa erken dönemde sağlanan nitelikli uyarıcılar, onun beyin gelişimini dolayısıyla bilişsel gelişimini önemli ölçüde etkileyecektir. 0-6 yaş kalıcı davranış biçimlerinin oluşturulduğu dönemdir. Çocuğa doğru yaklaşım uygulanırsa bedensel ve zihinsel ilerleme gerçekleşir.Anneyle çocuk arasında güvenli bağlanmayı desteklerseniz, ileriki yaşlarında bağlanma problemleri yaşamaz.Gelişim bir bütündür, güvenli bağlanma desteklenmez ise sosyal-duygusal, dil gelişimi, bilişsel gelişim vb becerilerde gecikmeler ve problemler görülür.
Sevgilerimle..:)